HomePelerinaj

Pelerinaj la Manastirile din Neamt!

Pelerinaj la Manastirile din Neamt

Suntem preocupati permanent de sustinerea oamenilor si astfel dupa cum am promis continuam cu pelerinajul la manastirile din Neamt. Campania demareaza incepand cu data de 20 august 2012, primul pas fiind o perioada de inscrieri.

Intensa viata monahala ortodoxa din regiunea Neamt a fost motivul pentru care Asociatia Umanitara Blajut P.Sava a demarat aceasta campanie .Zona Neamt are cea mai mare densitate de manastiri si schituri pe km din tara.

In Neamt au trait cativa dintre cei mai cunoscuti monahi si pustnici din patericul romanesc, ca Sf. Teodora de la Sihla (sec. XVII -lea), Sf. Paisie Velicicovski (sec. XVIII), Sf. Ioan Iacob de la Neamt, Parintele Paisie Olaru sau Parintele Cleopa.

Obiectivele pelerinajului nostru:

Manastirea Neamt, situata la 15 km de Targu Neamt, cel mai important centru artistic, cultural si religios al Moldovei medievale, pastreaza cea mai mare biblioteca manastireasca din tara. Biserica a fost ctitorita in timpul domniei lui Stefan cel Mare si Sfant (1497) si adaposteste moastele sfantului necunoscut, mormantul Sf. Paisie Velicicovski si o impresionanta cripta cu oasele calugarilor ce au vietuit aici.
De la Manastirea Neamt se pot face drumetii la Schitul Vovidenia, Schitul Pocrov, Schitul Icoana, Schitul Carbuna.

Manastirea Agapia, ctitorita in sec. al XVII-lea de hatmanul Gavriil, este cunoscuta pentru pictura realizata de Nicolae Grigorescu in 1858. Comunitatea monahala numara in prezent peste 500 de monahii, fiind cea mai mare din Europa. Casa Memoriala „Alexandru Vlahuta”, mormantul parintelui Nicodim Mandita, muzeul, atelierul de covoare si o drumetie la Schitul Agapia Veche fac din Agapia unul dintre cele mai cautate locuri de pelerinaj din Neamt.

Manastirea Varatec, ctitoria Maicii Olimpiada, din secolul al XVIII-lea, are aproximativ 500 de monahii. In cadrul muzeului manastirii sunt expuse icoane, manuscrise, tapiterii de mare valoare. Aici se afla mormantul Veronicai Micle.

Manastirea Sihastria, 20 km de Targu Neamt, este mai putin importanta din punct de vedere istoric - biserica actuala a fost construita in 1824 – a devenit insa centrul monahismului romanesc datorita marilor duhovnici care au trait aici si au fost exemple de sfintenie in timpul perioadei comuniste si in perioada imediat urmatoare Revolutiei din decembrie 1989: Pr. Paisie Olaru si, mai ales, Pr. Ilie Cleopa. Multimile de credinciosi care veneau spre Sihastria din toate colturile Romaniei, doar pentru a-l asculta pe Pr. Cleopa, au dat, cu siguranta, o noua dimensiune pelerinajului.

Manastirea Secu, situata la 17 km de Targu Neamt, a fost construita in anul 1602. In 1821, in timpul Eteriei, aici au fost ucisi patrioti romani si greci de catre turci, iar manastirea a fost incendiata.

Ce este pelerinajul:

Pelerinajul este o formă de procesiune religioasă care se prezintă sub forma unei deplasări a unui grup de credincioși pelerini la un loc declarat sfânt. Acesta poate să fie o biserică, templu, moschee, munte, fântână, izvor, peșteră etc. Pelerinajul se practică în toate religiile din lume, unele drumuri și locuri de pelelerinaj devenind renumite. Astfel pentru creștini sunt: Ierusalim, Roma, Santiago de Compostela (cu Drumul lui Iacob), Lourdes. Țelul pelerinilor evangheliști luterani fiind Loccum- Volkenroda, iar pentru lumea musulmană Mekka. (Sursa: wikipedia.org)

DETALII PELERINAJ Asociatie:

Plecarile se fac pe baza de inscriere si programare.

Inscrieri si programari: 0332/411779; 0784/270237; 0784/270241

In cadrul acestor pelerinaje se asigura transport, pranzul si apa. Pelerinajele au o durata de o zi. Ora si data plecarii va fi anuntata telefonic de voluntarii Asociatiei cu minim 24h inainte.

Prioritare sunt persoanele de varsta a III a.

 

Va dorim zile si nopti fara griji!

 

 

Nu uita ca noi: SUNTEM OAMENII TAI

Despre asociatie

Suntem oamenii tai!