HomeAsociatia blajut p. savaEchipa care iti poate salva viata

Echipa care iti poate salva viata

Echipa care iti poate salva viata 

Asociatia Umanitara “Blajut P. Sava” a demarat o campanie de combatere a efectelor caniculei. Au oferit sticle cu apa trecatorilor si au masurat tensiunea celor care au solicitat acest lucru.

Mii de ieseni au apelat la Caravana Asociatiei Umanitare “Blajut P. Sava” atunci cand s-au simtit invinsi de canicula. Datorita campaniei “Canicula poate ucide”, iesenii au constientizat ca expunerea la soare in zilele toride le pune viata in pericol. Prin aceasta actiune, in special persoanele de varsta a treia, si-au masurat gratuit tensiunea si au primit sticle cu apa pentru a face fata temperaturilor ridicate.

Andrei DASCALU 

In poate cea mai torida vara din ultimii ani, mii de ieseni ignora efectele caniculei, punandu-si viata in pericol. Atentia scazuta pe care oamenii o dau sanatatii poate fi uneori fatala, chiar in plina strada, la cumparaturi ori in drum spre serviciu. O echipa de specialisti voluntari si asistente medicale au avut grija ca astfel de tragedii sa nu aiba loc in zilele calduroase de vara cand batranii sunt expusi direct bolilor de inima. Este vorba de Asociatia Umanitara “Blajut P. Sava” care colaboreaza cu Spitalul de Recuperare “Recumedis” si spitalul Sf. Sava in campania “Canicula poate ucide”. In ultimele doua saptamani, echipa a stationat in mai multe zone din municipiul Iasi unde voluntarii au oferit apa gratuit si masurarea tensiunii arteriale, oamenii plecand multumiti ca o actiune de acest gen ii poate ajuta sa previna riscurile imbolnavirii, in special in randul persoanelor de varsta a treia. Aceasta actiune se va desfasura pana la sfarsitul acestei saptamani, iar zilnic, peste 500 de persoane apeleaza la echipa Asociatiei Umanitare “Blajut P. Sava”. “Marea majoritate a persoanelor nu merg la medic ca sa isi ia tensiunea. Persoana poate avea hipertensiune si nu stie, iar in cazul in care are tensiunea mare, il atentionam si il sfatuim sa recurga la un control mai amanuntit. Cand e tensiunea mica, ii sfatuim pe oameni sa consume multa apa si cafea iar cand e mare, de asemenea trebuie sa consume apa, sa aiba un regim alimentar echilibrat, sa evite consumul de alcool si tutun si sa recurga la mai multa odihna. La finalul acestei campanii dorim sa vedem cat mai multi oameni care au grija de sanatate, in acest sens vom demara in perioada urmatoare o alta actiune in care vom masura, gratuit, nivelul glicemiei. Iesenii ne vor putea gasi atat in zonele centrale, mai aglomerate, dar si in cele mai retrase, unde oamenii nu au acces a toate facilitatile medicale”, a declarat Andreea Tanasa, directorul asociatiei. In cadrul campaniei “Canicula poate ucide, echipa Asociatiei Umanitare “Blajut P. Sava” a sarit in ajutorul celor care au avut nevoie cum a fost si cazul unui batran care a cazut in plina strada, din cauza efectelor caniculei. Specialistii au acordat primul ajutor pentru stabilizare si au transportat in siguranta batranul la domiciliu, evitand astfel o nenorocire. 

Cine este aceasta asociatie umanitara

Asociatia Umanitara « Blajut P. Sava » este patronata de grupul de firme Iasisting si-si propune actiuni care vin in sprijinul oamenilor simpli, fara posibilititati, care amana din cauza lipsurilor vizita la un medic. O alta latura pe care asociatia si-o propune s-o exploateze este educatia medicala. In Romania nu exista format in randul populatiei conceptul verificarii starii de sanatate periodic, indiferent daca persoana este sau nu bolnava. Insa, ideea infiintarii asociatiei ascunde o poveste tulburatoare :  “Ideea infiintarii acestei asocatii nu are ratiuni prea complexe. De fapt este o dorinta dea mea mai veche, de cand tatal meu a murit intr-un spital din Iasi cu zile. Atunci am fost suparat pe toata lumea, mai ales ca nu am putut face nimic pentru am salva parintele. Eram tanar si nu cunosteam multa lume in Iasi, asa ca n-am avut la cine apela sa ma ajute, iar la doctori stiti cum era. Nu pot sa spun ca acestea nu si-au facut datoria, dar daca as fi avut bani sa le dau sigur l-ar fi salvat. Acestea sunt lucruri care s-au intamplat demult si ranile din suflet s-au inchis cu greu. Acum nu mai sunt suparat pe nimeni, insa am un regret. Ca tatal meu nu mai este. In memoria lui am construit spitalul si am infiintat aceasta Asociatie umanitara. Ca cei care sunt la necaz sa aiba unde apela. Sa nu va inchipuiti ca vreau sa ma erijez intr-un salvator, ci doar vreau sa ajut, atat cat pot, persoane care razbat cu greu in sistemul medical si nu numai. Pe mine Dumnezeu m-a ajutat, iar eu am obligatia sa ajut. Numai asa pot sa-i cinstesc memoria tatalui meu” a declarat Viorel Blajut -  directorul general al grupului de firme Iasisting.

 

 

Vocea strazii

Lucia N. Este o campanie foarte buna. Macar tensiunea sa o mai putem lua gratuit. Nu imi neglijez sanatatea, vreau sa traiesc.

Gheorghe T. Am realizat ca, dupa ce mi-am vazut tensiunea, trebuie sa imi verific pulsul o data la doua zile. Ma bucur ca am primit ajutorul echipei.

 

Nicu M. In fiecare zi merg la medic, insa campania este un lucru foarte bun. Tensiunea mea este normala insa recomand si altor ieseni sa ia parte la campanie.

Viorica P. Nu prea am grija de sanatate dar campania este foarte buna. Ajutorul si informatiile primite astazi cu ajutorul acestei actiuni ma vor convinge pe viitor sa merg mai des la medic.

Maria M. Am mai participat la astfel de campanii iar cei care s-au ocupat de ele au avut grija de noi batranii si ne-am simtit foarte bine, ca si acum

Elena G. Chiar vreau sa multumesc pentru aceasta campanie. Nu imi permit sa cheltui pe samatate, de aceea mi-a fost de ajutor controlul gratuit pe care l-am primit de la acesti tineri.

Mihail P. Este excelenta campania, nu prea am gasit locuri unde sa imi iau gratuit  tensiunea. Din cauza serviciului, nu am mai ajuns la medic in ultimul timp.

Ciprian I.Nu am grija regulat de sanatatea mea, de aceea este o campanie foarte buna. Lucrand foarte mult, nu am timp sa fac control medical.

 

Ion E. Este o campanie foarte buna, le recomand tuturor, si vecinilor mei. Este foarte bine ca se face asa ceva, mai ales pentru persoanele varstnice.

Ramona B. Campania este foarte utila, chiar daca multi isi iau tensiunea acasa, este foarte importanta si opinia unui cadru medical.