De leac!

De LEAC (de la batranii nostri adunate)

Oboseală: Cand vă simţiţi obosit trebuie sa beţi ceai de salvie. In perioadele mai solicitante, se recomandă chiar două căni de infuzie pe zi, care se prepară din două linguri de plantă, uscată şi mărunţită, la 250 ml de apă clocotită.

Degerături: Rănile se panseaza cu foi de varză murată (sau acră), unse in prealabil cu unt. Dacă rănile sunt la picioare sau la maini, membrele pot fi ţinute in zeama legumei acrite.

Colită: Se iau 20 de miezuri de nucă şi se taie in patru. Se pun apoi intr-o sticlă şi se acoperă cu tuica de secară preparata in casă, după care se inchide recipientul cu un dop de plută. Zilnic, timp de trei săptămani, se agită de mai multe ori şi, la final, se strecoară şi se pune in sticle inchise la culoare.
Pentru tratament, se ia o linguriţă de preparat, timp de două săptămani, după masa de pranz.

Urcior la ochi: Se pune pe ochi mămăligă fierbinte sau se freacă zona bolnavă cu o lingură de lemn, bine incălzită.

Tuse: Se bea lapte de bivoliţă sau de măgăriţă;
Afine uscate se fierb şi se bea ceaiul;
Ceai de măceşe, cu puţin vin şi ardei iute. Se bea o dată pe zi, fierbinte;
Intr-un litru de lapte se fierb două maini de flori de tei, apoi se bea licoarea;
Ceaiul din samburi de gutui este, de asemenea, eficient.

Inţepătură de viespe sau paianjen: Se freacă umflătura de la inţepătură cu o legăturică din frunze de cimbru, apoi se pune o felie de măr şi se bandajează cu o carpă curată.

Vanatai: Se face o alifie amestecand ulei, ceară albă, tămaie şi trei gălbenuşuri de ou. După ce vanătaia este bine unsă, se inveleşte cu o carpă inmuiată in ţuică rece.

Despre asociatie

Suntem oamenii tai!